5 websites met gratis afbeeldingen
Photo by Average Noodle on Unsplash

5 websites met gratis afbeeldingen

15 juni 2018

Struin je regelmatig het hele internet af naar foto’s of afbeeldingen voor je flyer of brochure? Zijn de afbeeldingen voor je nieuwsbrief wel rechtenvrij? Vind je het veel tijd en geld kosten om het maken van foto’s en afbeeldingen uit te besteden?

Dit zijn allerlei vragen waar je tegen aan loopt als je een goede afbeelding of foto zoekt voor je communicatiemiddel. Je moet op de hoogte zijn van de regels rondom rechten. Zomaar een foto zoeken in Google en deze gebruiken is niet de manier omdat je niet weet wie eigenaar is van de rechten.

Om het je makkelijker te maken hebben wij 5 websites met gratis afbeeldingen voor je op een rijtje gezet.

Creative Commons CC0

Veelal geven de websites de gratis afbeeldingen (stockphotos) vrij onder Creative Commons CC0. Met een Creative Commons-licentie behoudt de fotograaf al zijn rechten, maar geeft hij aan anderen toestemming om zijn werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Hierdoor kun je de afbeeldingen en foto’s veilig kunt gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinden.

De websites

1. Pixabay.com

Op Pixabay vind je meer dan 1,4 miljoen afbeeldingen, illustraties en video's. De site is snel en overzichtelijk. Er is een Nederlandse versie, zodat je gewoon in het Nederlands kunt zoeken naar foto’s. Je kunt een account aanmaken, maar dat is niet verplicht. Behalve soms als je grotere formaten van foto’s wil downloaden.

2. Pexels.com

Op Pexels.com vind je 40.000 gratis afbeeldingen. Iedere maand worden er minstens 3.000 nieuwe hoge resolutie foto’s toegevoegd. De site heeft veel zoekmogelijkheden. Zo kun je ook foto’s op kleur zoeken.

3. Unsplash.com

Dit is onze persoonlijke favoriet. De site beschikt over zeer veel foto’s die je gratis kunt gebruiken. Je hoeft geen account aan te maken. De fotografen waarderen het als je hun naam vermeldt, zodat ze meer exposure krijgen.

4. Stocksnap.io

Stocksnap heeft uitgebreide zoekmogelijkheden. De foto’s zijn van hoge kwaliteit. Je hoeft geen account aan te maken om foto’s te downloaden.

5. Freeimages.com

Deze site heeft ook een Nederlandse versie. Je moet je aanmelden om gratis foto’s te kunnen downloaden. Er staan meer dan 400.000 afbeeldingen online.

Let op

De meeste websites tonen ook afbeeldingen naar (betaalde) websites. Check sowieso de voorwaarden op iedere site.

Mediabank van Docufiller

Vervolgens kun je alle foto’s, video’s en afbeeldingen opslaan en beheren in de Mediabank van Docufiller. Plaats indien mogelijk beelden met een hoge resolutie in de Mediabank om ze te kunnen gebruiken in drukwerkmiddelen. In een veilige omgeving waarbij je volledig de controle houdt.

Voeg je eigen metadata (tags) toe, zodat je later je afbeeldingen makkelijk kunt terugvinden. Ook kun je de beelden nog bewerken in de Mediabank.

Wil je meer weten of heb je andere vragen, neem dan contact op met een van onze professionals. Bellen kan ook: +31 (0)40 204 42 50.

 

blog-karin-dirkx.pngDit blog is geschreven door: 
Karin Dirkx - Online Marketeer bij Docufiller

 

 

Categorie: Innovatie en tips
Terug