Thuiswerken: een eerste terugblik

Thuiswerken: een eerste terugblik

26 augustus 2020

Door Corona zijn wij allemaal genoodzaakt om thuis te gaan werken. En nu er een aantal al (op veilige afstand van elkaar) op kantoor zitten, en andere soms, zijn er ook nog een aantal die nog even helemaal thuis blijven werken. Gelukkig kan dat ook bij Docufiller. Karin werkt al vanaf dag 1 vanuit thuis, of dat altijd even leuk is lees je in haar eerste terugblik.

Sinds 16 maart werk ik nu volledig remote. En bij remote werken denk je misschien aan een werkplek op een terras, in de bergen, aan het strand of in een gezellig cafeetje met een drankje erbij. Of thuis op de bank met de kat op schoot.

Dat klinkt toch lekkerder dan dat het werkelijk is volgens mij (denk maar aan die vliegende insecten, zandstorm, afleiding, kattenharen overal). Ik ben dus echt heel erg blij dat ik thuis een ‘eigen’ kamer heb. Helemaal naar eigen smaak ingericht als kantoor en omringt door mijn persoonlijke favoriete prullaria en planten. Lekker rustgevend, dacht ik.

 

Een uitdaging

Waar ik even niet aan had gedacht is dat mijn zoon (tien jaar) dus ook thuis kwam te zitten. Dat was toch wel even een uitdaging waarvan ‘we’ verwacht werden dat er wel even bij te doen. Dus ik was niet meer alleen een collega onder werktijd maar ook mama én juf. Zomaar ineens. De grens tussen tijd voor het werk en tijd voor het gezin was snel verdwenen. Dat was flink wennen, voor ons allemaal.

Tijdens telefoontjes hoor je wel eens gillende kinderen of buren die gaten boren op de achtergrond, maar die hoorde ik ook aan de andere kant van de lijn gelukkig.  ;-)

Toen kwam het nieuws dat basisscholen weer opengingen. Ik moet zeggen dat ik daar wel een beetje naar uit keek, eindelijk weer meer structuur in een dag. Sinds juni voelt het ook echt aan als thuiswerken in plaats van alle ballen hooghouden. En ik moet zeggen, dat bevalt me wel. De rust is weer terug.

 

Thuiswerken heeft voor mij deze 5 voordelen:

  1. Doordat Docufiller een online tool is en we zo ingericht zijn dat alles online te benaderen is was het geen enkel probleem om thuis direct op te starten en te beginnen. Telefoon aansluiten en klaar is Karin.
  2. Minder reistijd, tijd dus voor een ochtendwandelingetje. Kind uit school halen. Soms lekker lunchen in de buurt met een vriendin (op afstand).
  3. Je kunt je tijd wat meer zelf indelen en een pauze nemen wanneer dat nodig is om daarna weer vol energie verder te gaan.
  4. Iedereen blijkt goed bereikbaar, thuis of kantoor. De overleggen zijn korter en efficiënter via de telefoon/video-call.
  5. Mijn planten binnen en in de tuin groeien als nooit tevoren. Omdat ik lekker buiten lunch in mijn tuin, zie ik dat nu ook en geniet ik van de bloemen en hommeltjes om mee heen.

Maar er zijn natuurlijk ook wel nadelen te noemen. Ik mis namelijk de gezellige klets in de keuken of tijdens de pauze met collega’s. Het persoonlijk contact kost net wat meer moeite via de telefoon of in een video-call. En de afwisseling van omgeving mis ik ook nog wel eens. Ook al ben ik een huismus, het is toch fijn om weg te zijn en weer thuis te komen.

 

thuiswerken-karin-3.png

 

Voordeel van Docufiller in deze bijzondere tijd

Bij klanten zie ik dat ze nu meer moeten/gaan communiceren. We werken veel samen met organisaties in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en semi-overheden. Daar waren uiteraard ook flink wat uitdagingen die een oplossing nodig hadden. Denk aan de diploma-uitreikingen, communicatie rondom het virus en de richtlijnen, nieuwbouwprojecten die opgeleverd worden of renovatie-trajecten, enzovoort. Dat alles moest natuurlijk zo snel mogelijk gecommuniceerd worden, zonder de huisstijl uit het oog te verliezen. In Docufiller was het dus lekker druk en we hebben zelfs tijdelijke gratis inlogs aangeboden zodat ze met meerdere collega’s er gebruik van konden maken. Ook speelden we snel in op wijzigingen of nieuwe templates om nog duidelijker te communiceren. Fijn dat we op deze manier een handje konden helpen.

 

Het leven na Corona / thuiswerken

Het advies van het RIVM is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken als dat mogelijk is. Je merkt om je heen dat het toch weer wat minder opgevolgd wordt. De touwtjes worden her-en-der weer wat losser gelaten. Bedrijven zijn inmiddels beter ingericht op 1,5 meter afstand houden van elkaar. Het wordt weer drukker bij bedrijven, op straat en in het verkeer. Ook bij Docufiller zijn er maatregelen genomen. Het kantoor is aangepast zodat je goed afstand kunt nemen van elkaar en daar ook steeds aan herinnerd wordt. Zo kunnen wij weer op kantoor komen werken als we daar behoefte aan hebben of elkaar weer even willen zien. Mijn collega’s moeten het nog even doen met een digitale versie van mij… 

Creatieve groeten, Karin :-)

 

blog-karin-dirkx.pngDit blog is geschreven door: 
Karin Dirkx - Online Marketeer bij Docufiller

 

 

Categorie: Informatie en inspiratie
Terug