Geschiedenis de Voorbeekhoeve

Geschiedenis de Voorbeekhoeve

30 oktober 2018

De locatie van Docufiller is niet zomaar gekozen. Aan dit stukje grond in Waalre (regio Eindhoven) zit een mooi stuk geschiedenis vast.

Sinds 1 juni 2014 werken wij vanuit de pittoreske boerderij “de Voorbeekhoeve”. De Voorbeekhoeve doet nu dienst als kantoorpand, maar aan de Voorbeekhoeve ligt een hele geschiedenis ten grondslag.

 

Jonkheren en jonkvrouwen

In de 16e eeuw kwam het gebied al voor in geschriften maar de geschiedenis van hoeve Voorbeek begint pas echt in 1805. Het landgoed heette toen De Heihoef en was in bezit van Jonkheer Michaël Alexander Josephus van der Beken Pasteel (eerste president van de rechtbank Eindhoven). Hij trouwde in 1816 met Maria Aldegonda Smits, de dochter van de Eindhovense textielfabrikant Johannes Theodorus Smits.

Jonkheer Van der Beken Pasteel liet tussen 1850 en 1860 het droge heidegebied ontginnen door een bos aan te planten. Daarbij moesten voor de ontwatering greppels worden gegraven, die nog herkenbaar zijn als rabatten. Het gebied strekte zich uit van ASML tot aan DAF. Rond De Heihoef liet hij verschillende boerderijen bouwen. De namen van de lanen en gebouwen rondom het nabijgelegen landgoed Eikenburg herinneren daar nog aan. Een van de hoeves was hoeve Voorbeek. De laan richting de bosrand heet nu nog ‘Voorbeeklaan’.

"De hoeves ondergingen een verschillend lot"

De Voorbeekhoeve

De oorspronkelijke hoeve Voorbeek die toen gebouwd is bestaat niet meer. Deze lag bij de Engelse tuin, nu dicht gelegen bij knooppunt Leenderheide. In de jaren 30 is onze huidige Voorbeekhoeve gebouwd. Deze maakte onderdeel uit van de villa van Smits van Oyen aan de Goorloop, aan de kant van Aalst. Smits van Oyen was het petekind van Van der Beken Pasteel en erfde het landgoed waar nu de huidige kantoren van WVDB staan.

De hoeves ondergingen een verschillend lot. De hoeve Bijbeek werd later het restaurant van wijlen vogelpark Animali. De Leemerhoeve bestaat nu nog steeds als restaurant in Waalre onderaan de A67. Andere hoeves zoals de hoeve Moerbeek, de hoeve Bijbeek en de hoeve Achterbeek bestaan niet meer.

 

Van hand tot hand

Jonkheer Van der Beken Pasteel overleed in 1864, zijn vrouw, Maria Aldegonda Smits, volgde hem in 1871. Haar erfenis ging grotendeels naar hun petekind, de Eindhovense burgemeester Smits van Oyen. In de jaren 30 is Huize Voorbeek als villa gebouwd in opdracht van Fam. Smits van Oyen. Na de oorlog (1957) verkocht de familie het landgoed aan Philips. Huize Voorbeek werd door Philips als gastenverblijf gebruikt. De villa was sinds 1974 in handen van WVDB Adviseurs Accountants. Grondlegger Mr. P.J. Van den Boomen vestigde hier zijn kantoor dat eind jaren 50 was opgericht.

WVDB adviseurs accountants en VDB advocaten zijn nog steeds gevestigd op dit voormalige landgoed. Echter is het eigendom een aantal jaren geleden overgegaan naar een belegger in onroerend goed.

 

Ook het gebied is van gemeente gewisseld

Tegenwoordig is het gebied in eigendom van de gemeente Waalre maar tot 1964 was het van de gemeente Eindhoven. Het gebied waar onze Voorbeekhoeve staat is tussen de gemeentes geruild voor het deel waar nu de High Tech Campus gevestigd is.

 

Veel meegemaakt

Wat er allemaal in vroegere tijden gebeurd is en wie er toen rondliepen in de boerderij weten we niet precies, maar met een beetje fantasie kunnen we mooie verhalen verzinnen.

De hoeve en de aanbouw hebben in ieder geval voor vele verschillende doeleinden onderdak verleend. Het achterhuis in de hoeve diende voor onderdak van paarden en opslag voor landbouwwerktuigen tot vergaderruimte voor WVDB/VDB. Het voorhuis in de hoeve was de woning van de landopzichter en werd nadien gebruikt als kantine voor WVDB/VDB.

Voor- en achterhuis dienen sinds 2014 als kantoorpand voor Docufiller en DeltaZuid.

 

Een kijkje nemen

Breng gerust een bezoek aan de Voorbeekhoeve, komend vanaf Eindhoven via de Aalsterweg, direct links achter het viaduct van de A2/N2.

Het bezoek kun je afwisselen met een fijne (bos)wandeling. Misschien herken je nog wel wat punten die hierboven zijn genoemd, zoals de aanwezige lanen, en droom je lekker weg over hoe het vroeger had kunnen zijn om hier rond te lopen als jonkheer of jonkvrouw.

 

blog-karin-dirkx.pngDit blog is geschreven door: 
Karin Dirkx - Online Marketeer bij Docufiller

 

 

 

blog-karin-dirkx.pngDit blog is geschreven door: 
Karin Dirkx - Online Marketeer bij Docufiller

 

 

Categorie: Over Docufiller
Terug