Waarom is toegankelijkheid belangrijk voor mailings - en hoe pak je dat aan?
Toegankelijkheid is allang geen “nice to have” meer. Steeds meer organisaties – vooral in de (semi)publieke sector – worden geacht te voldoen aan de WCAG-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines). En dat geldt niet alleen voor websites, maar ook voor e-mailcommunicatie.
Maar wat betekent dat precies voor jouw nieuwsbrieven, bewonersupdates of serviceberichten? En hoe zorg je dat je mailings écht toegankelijk zijn voor iedereen?
Waarom toegankelijke mailings ertoe doen
Of je nu werkt voor een woningcorporatie, zorginstelling, onderwijsorganisatie of gemeente – je communicatie moet voor álle mensen begrijpelijk en bruikbaar zijn. Ook voor mensen met een visuele beperking, kleurenblindheid, dyslexie of cognitieve uitdagingen. In Nederland alleen zijn er al meer dan 300.000 geregistreerde mensen met een visuele beperking.
Toegankelijke e-mails zijn:
- Leesbaar met schermlezers.
- Duidelijk gestructureerd.
- Visueel goed contrastend.
- Begrijpelijk geformuleerd.
Naast het maatschappelijke belang speelt er nog iets: organisaties in de (semi)publieke sector zijn wettelijk verplicht om digitale toegankelijkheid serieus te nemen. Niet voldoen kan leiden tot klachten, imagoschade en zelfs boetes.
Wat zijn de WCAG-richtlijnen?
De WCAG-richtlijnen zijn opgesteld om digitale content toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. In e-mails vertaalt zich dat naar deze 8 concrete aandachtspunten:
- Alternatieve teksten bij afbeeldingen
- Goede koppenstructuur
- Contrast en kleurgebruik
- Linkteksten die spreken
- Eenvoudig en gemakkelijk leesbare tekst
- Responsieve en toegankelijke opmaak
- Duidelijke onderwerpregels en preheaders
- Heldere taal
De 8 belangrijkste aandachtspunten voor toegankelijke e-mails
1. Alternatieve teksten bij afbeeldingen
Voeg altijd een beschrijvende alt-tekst toe. Zo weet iemand met een schermlezer wat er op de afbeelding staat. Gebruik voldoende details zodat je lezer begrijpt wat er getoond wordt en als er teskt op staat, wat er staat.
Het staat misschien leuk maar het slechtste wat je kunt doen in e-mailmarketing is een mailing verzenden met (bijna) alleen maar afbeeldingen. Veel mensen hebben hun mailprogramma zo ingesteld dat ze standaard geen afbeeldingen tonen. Zorg er dus voor dat je belangrijkste informatie als losse tekst wordt weergegeven. Zo wordt je mailing ook niet snel gemarkeerd als spam.
2. Goede koppenstructuur
Gebruik maken van verschillende koppen (titel, subkop, tussenkop) helpt schermlezers én maakt je tekst scanbaar.
3. Contrast en kleurgebruik
Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Gebruik niet alleen kleur om informatie over te brengen (bijv. “de groene knop”). Zwarte tekst op een witte achtergrond is misschien saai maar wel het gemakkelijkst te lezen. Voel je toch de behoefte om kleur te gebruiken, kies dan verstandig. Een handig hulpmiddel hiervoor: https://colourcontrast.cc/
4. Linkteksten die spreken
Vermijd “klik hier”. Gebruik in plaats daarvan: “Bekijk het huurdersoverzicht” of “Lees meer over onze zorgopleidingen”. Het is gebruikelijk om links in een andere kleur weer te geven dan de rest van de tekst. Maar met een vorm van kleurenblidheid vergroot je de kans dat de link niet zichtbaar is. Maak gebruik van andere visuele elementen zoals onderstrepen, sterren of pijlen om de aandacht te trekken.
5. Eenvoudig en gemakkelijk leesbare tekst
Maak geen gebruik van te kleine of te creatieve lettertypes -die zijn op schermen vaak nóg lastiger te lezen dan op papier. Kies een lettergrootte van minimaal 14 pixels met een prettige regelafstand. Houd alinea’s kort, knip lange stukken tekst op en maak gebruik van duidelijke tussenkopjes. Zo blijft je mailing overzichtelijk en goedscanbaar voor alle lezers. Nog een kleine tip: gebruik geen gecentreerde tekst, dat is moeilijker leesbaar, zeker voor mensen met dyslexie.
6. Responsieve en toegankelijke opmaak
Zorg dat je e-mail op mobiel net zo goed leesbaar is als op desktop.
7. Duidelijke onderwerpregels en preheaders
De onderwerpregel en preheader zijn het eerste wat je lezer (of schermlezer) ziet of hoort. Laat ze nooit leeg en vul ze bewust in – ze bepalen of je e-mail wordt geopend. Laat het onderwerp en de preheader elkaar aanvullen, niet herhalen. Vermijd clickbait, maar maak het wel aantrekkelijk. Goede preheaders kan je openpercentage verhogen met wel 8%!
8. Heldere taal
We hoeven het jou natuurlijk niet juit te leggen maar om ons rijtje compleet te maken halen we het toch nog even aan: gebruik korte zinnen, actieve taal en vermijd te veel jargon. Denk hierbij aan B1-niveau. Geef ook aan in welke taal de mail is geschreven, dit heeft invloed op de manier waarop je mail wordt voorgelezen.
Je hoeft het niet alleen te doen
We snappen dat je geen toegankelijkheidsexpert bent. Gelukkig hoeft dat ook niet. Docufiller is zo ingericht dat je mailing technisch al grotendeels WCAG-proof wordt opgebouwd. Maar de inhoud – zoals beeldgebruik, koppenstructuur en linkteksten – vraagt nog steeds om bewuste keuzes.
Wil je zeker weten dat jouw e-mail voldoet aan de richtlijnen? Of heb je hulp nodig bij het checken van je opmaak en content?
Neem gerust contact met ons op.
We denken graag met je mee – zodat jouw boodschap echt iedereen bereikt.
Laat ons meekijken met jouw mailing
of bekijk hier meer informatie over onze module E-mailings.
Dit blog is geschreven door:
Karin Dirkx - Online Marketeer bij Docufiller