Beeldmanagement en AVG

Beeldmanagement en AVG

2 april 2020

Afbeeldingen zijn essentieel voor een succesvolle online campagne, brochure of ander communicatiemiddel. Marketingprofessionals kunnen niet zonder visuele input.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Het is alom bekent dat visuele content beter de aandacht trekt dan alleen tekst. Iedereen kijkt liever naar beelden dan dat ze teksten lezen. We kennen niet voor niets bovenstaand gezegde. En het zegt niet alleen meer, maar brengt vooral ook sneller je boodschap over. Zeker in deze tijd van snackable (online) content is dat onmisbaar.

Je voelt direct aan wat er met een beeld bedoeld wordt. Ze roepen emoties op.

Hoe ga je om met je beeldmanagement en AVG?

Elke organisatie heeft er mee te maken en vraagt zich wel eens af: Mag je nog wel foto’s gebruiken met mensen erop? Wij vatten het graag voor je samen.
 

AVG wat is dat ook alweer?

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. AVG gaat over het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens. Als je dit doortrekt naar afbeeldingen dan heb je het voornamelijk over beelden waarop personen te zien zijn.

Portretten vallen zelfs onder bijzondere persoonsgegevens. Dus zodra iemand herkenbaar in beeld is gebracht kun je diegene waarschijnlijk ook identificeren. Mag je dan geen foto’s meer maken en publiceren van mensen voor jouw organisatie? Natuurlijk wel, er zijn altijd uitzonderingen, zie hier enkele voorbeelden:

  • Met toestemming. Let op: die kan ook weer worden ingetrokken.
  • Voor verwerking, verricht door een stichting of vereniging zonder winstoogmerk. Op het gebied van politiek, levensbeschouwing, godsdienst of vakbond.
  • Als de persoonsgegevens al door de betrokkene openbaar zijn gemaakt.

portretfoto-eventfoto.jpg


In het geval van bijvoorbeeld straatfotografie of fotografie bij grote evenementen is er geen sprake van persoonsgegevens. Althans, niet voor de fotograaf die de personen niet kent en ook niet gemakkelijk kan achterhalen wie de personen zijn. Dan is AVG niet van toepassing en heb je ook geen toestemming nodig. Let op: hoe kleiner de groep, hoe gemakkelijker het wel te achterhalen is, denk aan buurtfeesten of kleine lezingen.

Foto’s maken en publiceren

Het is vooral belangrijk hoe een foto wordt gebruikt en met welk doel dat gedaan wordt. Verder moet er gebruik gemaakt kunnen worden van een uitzondering en is er naast het doel nog een grondslag nodig. 

portretrecht-toestemming.jpg


Let daarnaast op dat toestemming voor het maken van een portret nog niet hetzelfde is als toestemming voor het publiceren van het portret. Dat iemand meewerkt aan een straatinterview of bereid is stil te blijven staan voor portret, wil dus niet zeggen dat je ook toestemming hebt voor het publiceren daarvan.

Meer uitzonderingen en begrijpbare informatie over AVG en foto’s maken/publiceren lees je op het blog van Charlotte’s law.  

Aanvulling over onveilige Stockfotosites

 

Docufiller Beeldbank en AVG

Informatiebeveiliging is voor Docufiller altijd een prioriteit. Dit geldt uiteraard ook voor onze Beeldbank en Mediabank (ook wel DAM genoemd – digital asset management). Wij doen er alles aan om de veiligheid van jouw bestanden te waarborgen. Maar wat kun je zelf nog meer doen in onze Beeldbank?

Toestemming
Heb je toestemming dan kun je in Docufiller de figurantenovereenkomsten verzamelen zodat je deze altijd en overal kunt inzien. Een voorbeeld van deze overeenkomst hebben wij klaarliggen en kun je opvragen bij jouw contactpersoon.

docufiller-beeldmanagement-beeldbank.jpg

Photo by Antoine Beauvillain on Unsplash


Extra informatie verwerken

Verder kun je in Docufiller bij een afbeelding extra data toevoegen zoals copyright informatie, verplichte vermeldingsregel, de maker/auteur (hier kun je ook de site vermelden waar je het beeld rechtenvrij hebt gedownload) en vermeld bijvoorbeeld bij de omschrijving of via een tag of er toestemming is verleend.

Waar is een beeld geplaatst
Tevens kun je onder eigenschappen van een beeld zien hoe vaak deze gebruikt wordt en in welke middelen. Handig voor als je toestemming bijvoorbeeld ingetrokken wordt.

Het is dus belangrijk dat je ook zelf bewust bent van het veilig en correct gebruik van beeldmateriaal en bovenstaande informatie in acht neemt.

  

Wil je meer weten over de Beeldbank van Docufiller?

Onze professionals helpen je graag verder. Neem contact op via het formulier voor persoonlijk advies of bel naar +31 (0)40 204 42 50.

 

* Alle gebruikte foto's in dit artikel zijn afkomstig van Unsplash.


Na de AVG komt het portretrecht, ook daar heeft Charlotte Meindersma een helder blog over geschreven.

Meer interessante blogs over bestandsbeheer

 

blog-karin-dirkx.pngDit blog is geschreven door: 
Karin Dirkx - Online Marketeer bij Docufiller

 

 

Categorie: Informatie en inspiratie
Terug